עשרה דברים שלא תעשה בעסק שלך
המחבר: עופר כהן, מ.א.

12.02.2004

האתגר הקמעונאי הוא שיותר אנשים יחלפו על פני העסק שלך, שיותר אנשים חולפים יכנסו לעסק שלך, שיותר נכנסים יקנו בעסק שלך ויהפכו להיות לקוחותתיך, שיותר מלקוחותייך יקנו יותר ושיותר לקוחות יהיו לקוחות חוזרים וממליצים. כלומר תושג נאמנות קימונאית.

כל הדוגמאות לקוחות מבתי עסק הפועלים בגוש דן בשנת 2004.
  1. לא למקם חומרי טכסטיל ליד בשמים ותחתוני נשים. (לא למקם יחדיו או בסמוך מוצרים נוגדים במהותם). בשמים הם מוצרים יקרים ויוקרתיים. הם מסייעים לאשה או לגבר המשתמשים בהם לשדר אסטטיקה, טעם טוב, איכות, עידון,חיוביות וכדומה. בשמים תמיד באים בכמות קטנה והשימוש הוא בד"כ בצורה של הזלפה של מספר טיפות בכל פעם. מוצרי טקסטיל באים בכמויות גדולות והם יחסית זולים בהרבה ואינם מקדמים את ערכו החברתי של המשתמש בהם. השימוש בהם הוא בפעולות השוטפות, הפיזיות של תחזוקת הבית וקשור במחיקה הסרה והעלמה של לכלוך, זוהמה, ריחות רעים וכדומה.

  2. לא למקם את הקורנפלקס במדף הגבוה ביותר כך שרק אולסי פרי יכול לקחת אותם משם. (בעיית נגישות)

  3. דלפק נטוש עם גישה לא מיידית לסחורה. דלפק מזכוכית שאמור להגן על הסחורה (בגלל שהיא יקרה או משום שהיא למשל מזון - חימום או קירור המזון). מצד אחד הוא מושך את הלקוח בגלל האטרקטיביות של המוצרים, מצד שני ללקוח אין אפשרות לבדוק או לקחת את המוצר בלי עזרת המוכר. העדרו של המוכר ליד הדלפק, יוצר מצב של סטגנציה שבו הלקוח נאלץ להתעכב ליד המוצר שאינו נגיש לו, עד שהמוכר יחלץ את עצמו מהעמדה מהמקום שבו הוא נמצא (בין אם הוא מטפל בלקוח אחר ובין אם לא) יגיע אליו, יתמקם מאחורי הדלפק ויתייחס לבקשת הלקוח. במצב זה סביר שהלקוח יחוש חוסר נוחות או מבוכה בשל הצורך להמתין ובשל "המאמץ" שכביכול נגרם למוכר בכך שהמעבר של המוכר לדלפק אינו חלק ומהיר. עליו לצאת מעמדת המכירה ולעבור כמה מטרים עד הדלפק השני, להיכנס מאחוריו ולהתמקם, זו לא חווית קניה מיטבית עבור הלקוחות.

  4. אין גישה לדלפק/למוכר. נוצר מרחק בין הלקוח למוכר, כך שקשה ללקוח לקבל או למסור פריטים וכסף ונוצר מצב של חווית קנייה לא נוחה ותחושה של צפיפות ומאמץ, בגלל בעיית נגישות.

  5. חלון הראווה של החנות חסום או אטום ואינו מאפשר ללקוחות ולעוברים ושבים את מרחב הצפייה האופטימלי לתוך החנות, כדי שיתפתח בהם עניין בסחורה וסקרנות ומשיכה להיכנס לחלל החנות.

  6. ישנן זוויות הסתכלות על החנות שמהן החנות אינה מובחנת ולמעשה עבור הלקוח הפוטנציאלי המביט לכיוון החנות היא בפועל אינה קיימת! יש לזהות זוויות מתות אלו ולתת מענה לבעיה באמצעות שילוט או מיקום סחורה הייחודית לאופיה של החנות.

  7. ארון מדפים באמצע החנות היוצר שני מעברים צרים מדי משני צדדיו. הדוגמה לקוחה מחנות המתמחה במכירת אוכל ביתי טרי. החנות בנויה כמלבן ואינה רחבה. בעלי החנות הניחו ארון מדפים דו צדדי שמחלק את חלל החנות לשני איזורים, כך שבשני הקירות השמאלי והימני של החנות יש שולחנות מיוחדים המכילים מגשים ובהם התבשילים השונים שהחנות מציעה. בגלל שרוחב החנות אינו גדול דיו. הוספת ארון מדפים גדול דו צדדי, יוצרת בעיה של חוסר מקום וצפיפות עד כדי חיכוך של קונה בקונה. במיוחד כאשר יש מספר קונים בתוך חלל החנות וחלקם בוחרים את האוכל המוגש בעוד שלקוחות אחרים מנסים לעבור לאיזור אחר בחנות. המעניין בבחירה השגויה של בעלי המקום הוא שעל אותם מדפים מונחים דברי מאפה תעשייתים בקופסאות, שאינם מייחדים את המקום ואינם מהווים את מוצרי הדגל של החנות או את מקור הרווח העיקרי שלה.

  8. עומס בחלון הראווה. בולט במיוחד בחנויות לממכר תיקים, גופי תאורה או נעליים. הבעיה יכולה לנבוע מכמה סיבות. המחשבה המוטעית שהצגת מסה גדולה של תיקים או גופי תאורה תיצור אצל הקונה הרגשה שיש הרבה סחורה והוא יכול למצוא בחנות מה שהוא מחפש. היבט זה קיים במיוחד בחנויות קטנות בשטחן המנסות בדרך זו להתחרות בחנויות מתמחות דומות שלהן מרחב קניה גדול פי כמה. סיבה מוטענת אחרת היא הצטברות של מלאי שאין מקום אחר לאחסנו, או שעלות האחסנה יקרה מבחינת בעלי החנות. אך הבעיה היא שברוב המקרים כשאנחנו קונים תיק או גוף תאורה מעורב בשיקול שלנו גם מרכיב אסתטי. התיק זקוק למרחב משל עצמו כדי לאפשר התבלטת התכונות הייחודיות לאותו תיק ספציפי ובקיצור תיק וגוף תאורה אינם קופסאות שימורים.

  9. הימנעות מאוטומציה של שירותים. למשל מכונה לקפה, מכונת צילום, מכונה לחטיפים או למשקאות קלים. הדבר בולט במיוחד במקומות בהם הלקוח נדרש להמתין מספר דקות כדי לקבל את השירות או הפריטים המבוקשים. מכבסות אוטומטיות, חנויות לצילום מסמכים, חנות לצורכי צילום, חנויות ספרים וכדומה. מכונות אוטומטיות אלו יכולות להיות מקור רווח מצטבר שיכול לכסות את ההוצאות הקבועות החודשיות על החנות ואף יותר מכך.

  10. הימנעות מניצול האפשרות לתפוס שתים או שלוש ציפורים במכה אחת. דוגמה קלאסית לניצול יעיל היא לשים במכבסה אוטומטית, שתי מכונות צילום. במיוחד עם החנות ממוקמת באיזור שגרים בו סטודנטים. שני השירותים שהחנות מציעה אינם מפריעים זה לזה. הסטודנט יודע שבזמן שהוא מכבס הוא גם יכול לצלם חומר. הוא מנצל את זמנו וחוסך מזמנו ובעל המכבסה מרוויח פעמיים. המכונה עובדת על כרטיסים שהלקוח יכול לרכוש בצורה אוטומטית במכבסה ופעם בשעתיים עובר עובד ובודק שיש מספיק דפים או שאין תקלה מיוחדת במדפסות.

בברכה
הצוק הכחול - במחשבה ישומית קדימה
ייעוץ קימונאי
8809109-052
info@think-kadima.com

הוספה למועדפים!

TOP HOME